Ελληνικά English
Νικάνδρη

Αξιοθέατα

Περιβάλλον

Δραστηριότητες

Διαμονή

Επικοινωνία

  Ποιοι Είμαστε


«ΝΙΚΑΝΔΡΗ» ΝΑΞΟΥ

Η πολιτιστική συλλογική δράση ΝΙΚΑΝΔΡΗ ιδρύθηκε στη Νάξο το 2014. Είναι ένας πολιτιστικός και κοινωνικός φορέας με ικανά στελέχη που μπορεί που έχει σκοπό να βοηθήσει τον επισκέπτη της Νάξου να απολαύσει μια ευχάριστη διαμονή σε ένα θαυμάσιο νησί, για λίγες ή πολλές ημέρες, σε ένα νησί με πολλές ευκαιρίες ψυχαγωγίας και διασκέδασης.

Αγαπητοί επισκέπτες και φίλοι, η πολιτιστική κίνηση ΝΙΚΑΝΔΡΗ έχει την πρόθεση και τη διάθεση, να σας εξηγήσει λεπτομερέστερα τι είναι αυτό που κάνει καλύτερη τη ζωή στο νησί αυτό σε σύγκριση με άλλες περιοχές της επαρχίας ή ως προς ένα πολύβουο αστικό κέντρο, χωρίς όμως να στερείστε τις ανέσεις της σύγχρονης ζωής, ανέσεις που σας προσφέρουν οι υπηρεσίες της Νάξου, τα καταστήματα, τα σχολεία, οι τράπεζες, η εξαιρετική ιατρική περίθαλψη με το σπουδαίο νοσοκομείο και τα υψηλής ποιότητας επίσης ιδιωτικά ιατρικά κέντρα και το πλήθος των γιατρών ποικίλων ειδικοτήτων κλπ. Και μπορεί να σας δώσει πληροφορίες ακόμη και για να αποφασίσετε αν θα άξιζε ή όχι μια μόνιμη διαμονή σας στη Νάξο. 

Η επιλογή του ονόματος “Νικάνδρη” παραπέμπει στο γεγονός ότι το άγαλμα που αφιέρωσε η επιφανής Ναξία Νικάνδρη στη θεά Άρτεμη στη Δήλο τον 7ο π.Χ. αιώνα (περί το 650 π.Χ., και σήμερα βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών) είναι ένα από τα αρχαιότερα ελληνικά γλυπτά και συμβολίζει τα πρώτα βήματα της μεγάλης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας στη γλυπτική, στην οποία η Νάξος πρωτοπόρησε. Το άγαλμα της Νικάνδρης είναι συνδεδεμένο και με την ιστορία του ναξιακού μαρμάρου, που αποτελεί βασικό στοιχείο της ναξιακής φύσης και της τοπικής οικονομίας μέχρι σήμερα, αλλά συνδέθηκε στενά και με την ιστορία της πλαστικής τέχνης, αφού σ’ αυτό έχουν σμιλευθεί πολλά και σημαντικά έργα τέχνης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Αυτό το σύμβολο της ελληνικής τέχνης και του πολιτισμού επιλέξαμε ως επωνυμία του νέου πολιτιστικού φορέα ΝΙΚΑΝΔΡΗ που συγκροτήσαμε και του οποίου ένας από τους κύριους στόχους του θα είναι η ανάδειξη και προβολή των ιστορικών και πολιτιστικών χώρων και των αντίστοιχων μνημείων του νησιού, αλλά και η προβολή των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη Νάξο.


ΝΙΚΑΝΔΡΗ ΚΑΙ ΝΑΞΟΣ (1)

Η Νάξος είναι ένας τόπος με θαυμάσια φύση, εξαιρετικό κλίμα, παράγει υψηλής ποιότητας και πολύ εύγευστα προϊόντα (γάλα, τυρί, πατάτες, κρέας, φρούτα, κλπ.), έχει μια μακραίωνη ιστορία με μνημεία από την πιο μακρινή αρχαιότητα μέχρι τη σημερινή εποχή, διάσπαρτα σε όλο το νησί, με θαυμάσιους αρχαιολογικούς χώρους, εξαίρετες βυζαντινές και νεότερες γραφικές εκκλησίες.

Μπορείτε να κολυμπήσετε στις θαυμάσιες εκτεταμένες (σε πολλά χιλιόμετρα) αμμουδιές της, αλλά και σε μικρότερες ακτές δίπλα σε βραχώδες τοπίο. (Η εναλλαγή της φύσης είναι εντυπωσιακή στη Νάξο, όπου κάθε λίγα χιλιόμετρα αντικρύζετε κάποιο διαφορετικό τοπίο). (Λέγεται ότι η γεωμορφία της Νάξου συνδυάζει τέτοια τοπία που μπορούμε να τα συναντήσουμε και στις πέντε ηπείρους της Γης).Μπορείτε να διαμείνετε σε ένα από τα εξαίρετα ή πολυτελή ξενοδοχεία ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, να απολαύσετε επίσης στα εστιατόρια και τις ταβέρνες το γεύμα σας, να κάνετε τη βόλτα σας στην πόλη, στα καταστήματα, να απολαύσετε ένα ωραίο ηλιοβασίλεμα στην Πορτάρα ή αλλού, να πάρετε τον καφέ σας, το παγωτό σας ή το ποτό σας σε μια από τις πολλές καφετέριες ή τα ζαχαροπλαστεία του παραλιακού δρόμου της πόλης ή το βραδάκι να πάρετε το γεύμα σας (που παρασκευάζεται από τα εκλεκτής ποιότητας προϊόντα του νησιού,  σε ένα από τα παραλιακά ειδυλλιακά εστιατόρια ή σε ταβέρνες κοντά στη θάλασσα ή στις γραφικές οδούς της πόλης και στα χωριά. 

Μπορείτε να επισκεφείτε σπουδαιότατες αρχαιότητες, άλλα ιστορικά μνημεία, να δείτε νερόμυλους, ανεμόμυλους, ελαιοτριβεία, λαογραφικά μουσεία, πύργους, να κάνετε εξαιρετικές διαδρομές στη φύση με τα επίσημα χαρογραφημένα και σημασμένα (ή και άλλα) μονοπάτια του νησιού, να ανεβείτε σε βουνά, να περπατήσετε σε κατάφυτες κοιλάδες, να κάνετε θαλάσσια σπορ κ.ά.

Μπορείτε να προπονηθείτε στο εξαίρετο Δημοτικό Στάδιο του νησιού, στα ιδιωτικά γήπεδα και γυμναστήρια ή να συμμετάσχετε σε κάποιες από τις πολλές αθλητικές δραστηριότητες στο νησί.

Με βοηθό σας την πολιτιστική συλλογική δράση ΝΙΚΑΝΔΡΗ μπορείτε να κάνετε τη διαμονή σας σας στη Νάξο πιο ενδιαφέρουσα, πιο παραγωγική, πιο δημιουργική, γεμάτη πολύτιμες εμπειρίες που σχετίζονται με την ιστορία και τον πολιτισμό καθώς και με την ψυχαγωγία σας.


ΝΙΚΑΝΔΡΗ ΚΑΙ ΝΑΞΟΣ (2)


Η Νάξος είναι είναι ένα νησί με πλούσια προϊστορία και ιστορία. Προηγείται μια θαυμαστή μυθολογία που περικλείει τον Δία, τον Διόνυσο και το κρασί, νύμφες κ.ά. Η Νάξος στο κέντρο του (Νότιου Αιγαίου) είχε μια πολύτιμη πορεία μέσα στους αιώνες. Στις Κυκλάδες δημιουργήθηκε ο πρώτος Ευρωπαϊκός πολιτισμός, ο Κυκλαδικός πολιτισμός, που προηγήθηκε του Μινωικού πολιτισμού της Κρήτης με τον οποίο είχε σημαντική σχέση. 

Θαυμαστά δείγματα του Κυκλαδικού πολιτισμού στον οποίο σημαντική θέση κατέχει η Νάξος είναι τα γνωστά κυκλαδικά ειδώλια (μικρά συνήθως στο μέγεθος) της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου.

Σε μεταγενέστερους αιώνες και πάλι η Νάξος αποδείχτηκε πρωτοπόρα στην αρχαία ελληνική τέχνη. Η ύπαρξη μαρμάρου και εργαστηρίων για την κατεργασία του στο νησί διευκόλυναν την πρόοδο στον τομέα αυτόν. Επιτεύγματα και πρωτοτυπίες της αρχαίας γλυπτικής τέχνης της Νάξου αποτέλεσαν υπόδειγμα για ανάλογες κατασκευές και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Στην τέχνη της κατασκευής του Παρθενώνα σπουδαίες επιδράσεις έχει το έργο αυτό από την ναξιακή τέχνη (της οποίας υπήρξε σε κάποια σημεία προπομπός και διδάσκαλος για το αθάνατο αυτό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τον Παρθενώνα των Αθηνών.

Άλλα σπουδαία επιτεύματα της αρχαίας ναξιακής και κυκλαδικής τέχνης είναι οι αρχαϊκοί κούροι και οι κόρες κατασκευασμένες από μάρμαρο της Νάξου και κάποιων ακόμη νησιών των Κυκλάδων. Τέτοια δείγματα της σποδαίας αυτής τέχνης των Κυκλάδων και του ναξιακού και κυκλαδικού μαρμάρου κοσμού πολλά μουσεία στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο.

Εξαίρετα δείγματα της ναξιακής τέχνης μπορείτε να βρείτε στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους του νησιού με τα κατάλοιπα των αρχαίων ναών, τους ξαπλωμένους κατά γης μισοτελειωμένους κούρους, με τους πύργους κλπ.


ΝΙΚΑΝΔΡΗ

Ένα από τα πρωιμότερα δείγματα της μεγάλης αρχαίας ελληνικής πλαστικής είναι και το άγαλμα της Νικάνδρης, το οποίο χρονολογείται περίπου στα 650 π.Χ. και το οποίο είναι πρώτο στη σειρά των έργων της αρχαίας πλαστικής τέχνης στο παγκοσμίου κύρους Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών ως το αρχαιότερο σωζόμενο δείγμα της τέχνης αυτής στην αρχαϊκή περίοδο. Βεβαίως το άγαλμα έχει υποστεί φθορές αλλά διατηρεί ακόμη το μεγαλείο του. Για να πάρει κάποιος ακόμη καλύτερη εικόνα για το άγαλμα αυτό πρέπει να το συγκρίνει με το μικρότερου μεγέθους άγαλμα της ίδιας τεχνοτροπίας και περιόδου, το επονομαζόμενο για ευκολία «κυρία της Ωξέρ» που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

Το άγαλμα το επονομαζόμενο Νικάνδρη είναι αφιέρωμα μιας ευγενούς Ναξίας νέας, πιθανώς ιέρειας της θεάς Αρτέμιδας στη Δήλο και παριστάνει την Αρτέμιδα. Είναι τύπου δαιδαλικού και μας θυμίζει η τεχνοτροπία του αγάλματα της Αιγύπτου κι της Ασίας.

Στην αριστερή του πλευρά το άγαλμα φέρει μια σπουδαία επιγραφή που δηλώνει σε ποιον είναι αφιερωμένο (θεά Άρτεμη) και οικογενειακά πληροφοριακά στοιχεία της δωρήτριάς του.
Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ «ΝΙΚΑΝΔΡΗ»

Η εταιρεία μας με την επωνυμία «ΝΙΚΑΝΔΡΗ» έχει τη φιλοδοξία να βοηθήσει τον κάθε ενδιαφερόμενο να αποκτήσει πολλές πληροφορίες, γνώσεις και εμπειρίες πάνω στα θέματα αυτά για τη Νάξο και επειδή η Νάξος είναι ως ένα βαθμό μια σμικρογραφία όλης της Ελλάδας στην ιστορία, την τέχνη, τον λαϊκό πολιτισμό, το φυσικό τοπίο (με τις πλούσιες εναλλαγές του τοπίου) τέτοιες πληροφορίες διαφωτίζουν πολλές πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας.

Η χρήση του ονόματος «Νικάνδρη» ως επωνυμία της εταιρίας μας είναι υποδηλωτικό των ευαισθησιών των στελεχών και συνεργατών μας για την ιστορία, την τέχνη, τον πολιτισμό.