Νικάνδρη

Αξιοθέατα

Περιβάλλον

Δραστηριότητες

Διαμονή

Επικοινωνία

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Νάξο

Ένα πλήθος εκδηλώσεων πραγματοποιούνται στη Νάξο όλο το χρόνο και ιδίως κάθε καλοκαίρι. Εκδηλώσεις διοργανώνουν οι:

-ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ (φορέας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων)
-------------------------------------------------------------------------------------------------
-Φεστιβάλ Νάξου-Πύργος Μπαζαίου
    
--------------------------------------------------------------------------------------------------                                                      
-Ενετικό Μουσείο- 


Εκδηλώσεις από 30-7-2016 μέχρι 8-8-2016


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2016 (Πλήρες πρόγραμμα)   

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (α) ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (β) ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (γ) ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 
************************************************************

Παλαιότερες εκδηλώσεις

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016 το απόγευμα στην Αίθουσα του Συνδέσμου Συριανών, στην οδό Γ' Σεπτεμβρίου 56, στην Αθήνα και με την παρουσία διακεκριμένων ανθρώπων της επιστήμης και των γραμμάτων (Ακαδημαϊκών, Καθηγητών Πανεπιστημίων, Δικαστικών κλπ.), πολλών εταίρων και φίλων της Εταιρείας και λοιπών Κυκλαδιτών. Η εκδήλωση συνδυάστηκε και με την παρουσίαση του ετήσιου γενικού απολογισμού των πεπραγμένων της Εταιρείας κατά το 2015 από τον πρόεδρό της πρώην Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Εμμανουήλ Μαρμαρά. Προηγήθηκε η τιμητική προσφώνηση του "οικοδεσπότη" του χώρου, Προέδρου του Συνδέσμου Συριανών κ. Δημητρίου Βαφία. Την πίτα ευλόγησε ο Αιδεσιμώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός.

Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε στους παρευρεθέντες εκλεκτό κυκλαδικό κέρασμα.

Μιλώντας για τα πεπραγμένα της Εταιρείας ο πρόεδρος κ. Μαρμαράς αναφέρθηκε στις συχνές συνεδριάσεις του νυν Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας με πολύ θετικό αποτέλεσμα. Επίσης ανέφερε ότι η Εταιρεία (όπως ήδη έχει ανακοινώσει) προχωρεί στη διοργάνωση του Γ' Διεθνούς Κυκλαδολογικού της Συνεδρίου της από 25 έως 29 Μαΐου 2016 στη Σύρο, για το οποίο ήδη έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον, περίπου 160 προτάσεις, για συμμετοχή και για παρουσίαση επιστημονικών εργασιών.

Σημειώνουμε ότι η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών είναι ένας σημαντικός πόλος συσπείρωσης Κυκλαδιτών, ένας υψηλού επιπέδου επιστημονικός συλλογικός φορέας αλλά και με συμμετοχή Κυκλαδιτών κάθε επαγγέλματος ή δραστηριότητας. Εκδίδει το αξιόλογο επιστημονικό περιοδικό, τη γνωστή Επετηρίδα η οποία ήδη συμπεριλαμβάνει 21 τόμους από 1960 έως το 2015. Σημειώνουμε ότι η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών ιδρύθηκε το έτος 1958 με πρωτοβουλία του αειμνήστου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Στυλιανού Κορρέ και με τη συμπαράσταση και άλλων επιφανών Κυκλαδιτών και αποτελεί πνευματικό φάρο πανελλήνιας και διεθνούς ακτινοβολίας που τιμά τις Κυκλάδες και αποτελεί σημαντικό πόλο συσπείρωσης των Κυκλαδιτών και ανάδειξης του πολιτισμού, της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής, της τέχνης, του φυσικού πλούτου και της οικονομίας των νησιών μέσα από σημαντικές επιστημονικές εργασίες και με κατάλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις τόσο στα νησιά του κυκλαδικού συμπλέγματος όσο και στην Αθήνα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών μπορείτε να βρείτε στο Διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της Εταιρείας: www.ekyklamel.gr αλλά και στη σελίδα της στο facebook.

 

Γιάννης Λογαράς

Φιλόλογος

***************************************************

Παλαιότερες δημοσιεύσεις

Η Νάξος γιορτάζει Χριστουγεννιάτικα !  

(Δεκέμβριος 2015)

Η Νάξος ξαναζεί έντονα αυτή την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και του Νέου έτους.

Όπως κάθε χρόνο μετά την αναμενόμενη (μετά από την έντονη καλοκαιρινή τουριστική κίνηση) και τη φθινοπωρινή ανάπαυση, η Νάξος ξαναζεί σε έντονο ρυθμό για να γιορτάσει τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων και να υποδεχτεί και το νέο έτος.

Η Νάξος είναι πάντα ένας θαυμάσιος προορισμός διακοπών, ανάπαυσης, αλλά και θρησκευτικής ανάτασης και πολιτιστικής, ψυχαγωγικής και αθλητικής δραστηριότητας όλο το χρόνο. Κάποιες χρονικές περιόδους η Νάξος ζει πιο έντονα και είναι ιδανικός προορισμός και για τις διακοπές Χριστουγέννων-Νέου Έτους-Φώτων.

Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τις κατανυκτικές ακολουθίες στους πολλούς ιερούς ναούς του νησιού μας, μπορούν να κάνουν ωραίους περιπάτους και εκδρομές στην ενδοχώρα, να απολαύσουν τον καφέ ή το ποτό τους, το φαγητό τους στις πολλές καφετέριες ή εστιατόρια, να κάνουν τα ψώνια τους στα καταστήματα του νησιού που στην πλειοψηφία τους λειτουργούν και τους χειμερινούς μήνες και πολλά άλλα κι αν είστε χειμερινός κολυμβητής μπορείτε να κάνετε θαυμάσια θαλάσσια λουτρά.

Η Γέννηση του Κυρίου ευχόμαστε να φέρει ευτυχία σε όλους τους ανθρώπους και το Νέο Έτος  να είναι έτος χαράς, ελπίδας, αισιοδοξίας και επίτευξης των ευγενών στόχων μας.


Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος!

***

* 20 και 21 Ιουνίου 2015  Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής στη Νάξο

Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής στη Νάξο

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής είναι ένας αξιόλογος μουσικός θεσμός που άρχισε το 1982 και εφέτος πραγματοποιείται  σε 22 ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε περισσότερες από 30 πόλεις. 

Οι εφετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στη Μελίνα Μερκούρη και στην Ευρώπη του Πολιτισμού (που οραματιζόταν και η Μελίνα Μερκούρη). 

Στη Νάξο η γιορτή ξεκίνησε από το  2011 και με καλύτερη μορφή λαμβάνει χώρα από το 2012 στο γραφικό χωριό Χαλκί. Εφέτος στις 20 και 21 Ιουνίου εμφανίζονται 24 καλλιτέχνες στα πλαίσια της γιορτής αυτής, η οποία διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τραγαίας και τον Γιάννη Καρποντίνη (τοπικό συντονιστή της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής στη Νάξο).

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής συνδέεται  και με τον  Ήλιο ως φωτοδότη  και την ημέρα της 21ης Ιουνίου, την μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα του έτους. Γι’ αυτό το Σάββατο 21 Ιουνίου 2015 στα πλαίσια των εκδηλώσεων στο Χαλκί της Νάξου της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής θα γίνει ειδικό εργαστήρι και θα προβληθούν φωτογραφίες «Ηλιογραφίας» (ειδικής πρωτοποριακής φωτογραφικής απεικόνισης) .

*

Το πρόγραμμα της φετινής Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής στο Χαλκί Νάξου είναι το εξής:

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015
Duo Capricioso και Μαριάννα Ζάχου (Έντεχνο Ελληνικό - Αθήνα)
Voyage Trio feat. George Likoudis (Jazz - Αθήνα)
Κrazy Baldheadz (Αρχοντοsurf- Rockabiλάικα - Αθήνα)

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015
Ρεμπετάστα (Ρεμπέτικο fusion - Νάξος)
Playdate (Jazz Fusion - Αθήνα)
Κώστας Βασιλιάγκος και Ανδρέας Στεργίου (Federico Garcia Lorca στο Ελληνικό Τραγούδι - Αθήνα)
Βασίλης Παναγιωτίδης (Έντεχνο - Rock - Αθήνα)


                                                                   *
======================================================================
(Άλλο δημοσίευμα)

Καμπανέλλης: Μια πρωτοποριακή μορφή του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου.
Εντυπωσιακή εκδήλωση για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη
στη Νάξο στις 24 Αυγούστου 2014.


Μια εντυπωσιακή εκδήλωση για τον μεγάλο Νάξιο Ακαδημαϊκό και θεατρικό συγγραφέα πραγματοποιήθηκε στον πρόσφατα διαμορφωθέντα νέο πολιτιστικό χώρο στην περιοχή της Γρόττας (που ονομάζεται πλέον “Μουσείο Ιάκωβου Καμπανέλλη”) το Σάββατο 16 Αυγούστου 2014 το βράδυ με την ευκαιρία της παρουσίασης του 2ου αναδρομικού τόμου των θεατρικών έργων του Ιάκωβου Καμπανέλλη (ή Θέατρο Θ΄ των εκδόσεων Κέδρου). Ο τόμος αυτός περιλάμβανε τα έργα “Η γειτονιά των αγγέλων – Η αποικία των τιμωρημένων – Οι δύσκολες νύχτες του κυρίου Θωμά”

Μετά από ενημερωτική εισήγηση του Προέδρου του (κοινωνικού-πολιτιστικού φορέα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων) ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ κ. Ιάκωβου Ναυπλιώτη-Σαραντηνού καθώς και της κόρης του τιμωμένου συγγραφέα κ. Κατερίνας Καμπανέλλη, την παρουσίαση του περιεχομένου του βιβλίου μαζί και με άλλες πληροφορίες για τον συγγραφέα έκαναν ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πλάτων Μαυρομούστακος και ο επιφανής θεατρολόγος κ. Θάνος Φωσκαρίνης.

Μια χορωδία με τους ταλαντούχους (εθελοντές) καλλιτέχνες Δημήτρη Μιχ. Κορρέ, Γιάννη Μαργαρίτη (συντ. ΑΤΕ), Μιρέλλα Ναυπλιώτη, Κατερίνα Βιτζηλαίου, και Μαρία Τσελέντη (με τους οποίους προς το τέλος της εκδήλωσης τραγούδησε και η παρευρισκομένη Ρένα Καμπανέλλη) υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Βαγγέλη Κακλαμάνου (στο πιάνο) απέδωσαν γνωστά πανελληνίως μελοποιημένα τραγούδια σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Οι γνωστοί και στο ναξιακό κοινό (για τις πολύ συχνές εμφανίσεις τους και στη Νάξο, τον τελευταίο καιρό) ηθοποιοί Βίβιαν Κοντομάρη, Λευτέρης Ελευθερίου, Νίτσα Μαμουζέλου, Γιώργος Σουξές και Γιάννης Φραγκίσκος και η σκηνοθέτις Κατερίνα Πολυχρονοπούλου διάβασαν αποσπάσματα από τα τρία έργα του Καμπανέλλη που περιέχονται στο βιβλίο που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση αυτή.

Οι παρευρεθέντες στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία επιπλέον να δουν και να απολαύσουν τα εκθέματα της συλλογής που απαρτίζουν το νεοδημιούργητο και ιδιαίτερα καλαίσθητο Μουσείο Ιακώβου Καμπανέλλη, που (κυρίως με την περιγραφόμενη εκδήλωση) άνοιξε (ανεπίσημα έστω) τις πύλες του στο ναξιακό, πανελλήνιο και διεθνές κοινό και αποτελεί κόσμημα και πολύτιμο “θησαυρό” και για το νησί μας.

Η Νάξος θα είναι πολλαπλώς ωφελημένη από το Μουσείο αυτό (από τα εκθέματα και από τη δυνατότητα μέσω της τεχνολογίας των υπολογιστών να ανατρέχει όποιος επιθυμεί σε περιεχόμενα βιβλίων του Καμπανέλλη και σε σχετικά άρθρα και μελέτες) και μπορεί να αποβεί αυτός ο πολιτιστικός χώρος (το Μουσείο Καμπανέλλη) κέντρο επιμόρφωσης σε θέματα θεάτρου για τον Καμπανέλλη και όχι μόνο, κέντρο έρευνας και επιστημονικών εργασιών αλλά και σεμιναρίων και λοιπών συναφών δραστηριοτήτων που μπορούν να συμβάλουν στο να αποτελέσει η Νάξος πόλος έλξης πολλών επισκεπτών από πολλά μέρη της Ελλάδας, ίσως και από το εξωτερικό και να έχει (πέραν από την πολιτιστική) και οικονομική ωφέλεια το νησί μας.