ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΟΜΙΛΙΑ  ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ "ΝΙΚΑΝΔΡΗΣ" ΓΙΑΝΝΗ ΛΟΓΑΡΑ
στην εκδήλωση για τη σημασία της ανάδειξης των μνημείων και λοιπών αξιοθέατων της Νάξου
στις 25 Μαΐου 2017 στην Αθήνα (Πνευματικό Κέντρο Αγ. Σώστη, Λεωφ. Συγγρού).

         Καλησπέρα σας

Εκ μέρους της πολιτιστικής εταιρείας «Νικάνδρη» σας ευχαριστούμε για την προσέλευσή σας και την παρουσία σας στην αποψινή εκδήλωση, γεγονός που μας ενισχύει στις προσπάθειές μας, που είναι η συμβολή μας στην αξιοποίηση των ιστορικών και λοιπών μνημείων του πολιτισμού, των παραδόσεων, των τοπικών παραδοσιακών ασχολιών και τοπικών προϊόντων, αλλά και περιοχών φυσικού κάλλους.

 Η Ελλάδα ως σύνολο, αλλά και κάθε περιοχή της χώρας μας έχει να παρουσιάσει έναν αριθμό μνημείων είτε αρχαίων είτε νεώτερων, λοιπά αξιοθέατα, τοπία φυσικού κάλλους, προϊόντα, παράδοση: δηλ. έθιμα, παραδοσιακή μουσική και τοπικούς χορούς, πράγματα που πρέπει να αξιοποιηθούν και να διασωθούν και να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τις νεώτερες γενεές αλλά και παράγοντες ανάπτυξης ενός τόπου.

Δεν χρειάζεται νομίζω να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στα αρχαιολογικά μνημεία που διαθέτει πλήθος η Νάξος και είναι ιδιαίτερης σημασίας. Το ζήτημα είναι να τα κωδικοποιήσουμε αυτά και να τα κατατάξουμε και χρονολογικά αλλά και κατά χωριά, ώστε να ξέρει και ο κάτοικος και ο επισκέπτης του νησιού ποια είναι και πού θα τα βρει.

Η Βυζαντινή Νάξος έχει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Υπάρχει πλήθος βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών, που κάνουν τη Νάξο Μυστρά του Αιγαίου.

Μνημεία είναι και οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι, νερόμυλοι, ελαιοτριβεία, κοινόχρηστα πηγάδια και πλυσταριά, παλαιές «ηλεκτρικές» (ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες), αποστακτήρια, πλατείες, κλπ.

Είναι, άραγε, γνωστά ακόμη και σε μας τους ντόπιους όλα τα ιστορικά μνημεία και τα αξιοθέατα κάθε περιοχής του νησιού; Νομίζουμε ότι το κάθε χωριό έχει να παρουσιάσει μια σειρά από μνημεία και αξιοθέατα. Θέλουμε να συμβάλουμε στην καταγραφή τους.

Ας δώσουμε μερικά παραδείγματα για τα αξιοθέατα κάθε περιοχής. Το μικρό, και γραφικό χωριό του Δαμαλά (στην περιοχή Δαμαριώνα) άρχισε να γίνεται πόλος έλξης και σε οργανωμένες εκδρομές από τουριστικά γραφεία του νησιού. Τι έχει να επιδείξει; Ένα καλαίσθητα αναπαλαιωμένο παραδοσιακό ελαιοτριβείο, τώρα πια μουσείο. Επίσης ένα ενδιαφέρον αγγειοπλαστείο, όπου μπορεί να δει κάποιος επιτόπου δείγματα της δουλειάς του αγγειοπλάστη (να δει μπροστά του τον τρόπο κατασκευής τους και έτοιμα είδη). Επίσης στο χωριό μια ωραία κυκλική πλατεία, όπου σε μια άκρη της υπάρχει ένα παραδοσιακό πηγάδι και απέναντι το παραδοσιακό πλυσταριό του χωριού. Ακόμη μια μικρή και αξιόλογη λαογραφική συλλογή. Το κάθε χωριό έχει να δείξει κάποια αξιόλογα πράγματα είτε μουσεία ή μουσειακές συλλογές, μνημεία κλπ.

Το Χαλκί εξελίσσεται κι αυτό σε τουριστικό πόλο. Πέραν από τον καταπληκτικό ελαιώνα στην ευρύτερη περιοχή της Τραγαίας και των πέριξ χωριών, υπάρχουν σπουδαίες βυζαντινές εκκλησίες: Άγιος Γεώργιος Διασορείτης, Παναγία η Πρωτόθρονη, Παναγία η Δαμνιώτισσα, υπάρχει ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στον Άνω Καλόξυλο, δεν είναι μακριά και οι οικισμοί Ακαδήμοι, Μονοίτσια, το παραδοσιακό χωριό Καλόξυλος με την Αγία Τριάδα, με το Λαογραφικό Μουσείο, την παλιά ηλεκτρική με το ελαιοτριβείο στο ίδιο οίκημα και  όχι μακριά βρίσκεται και η Παναγία η Δροσιανή, στη Μονή. Μέσα στο Χαλκί υπάρχουν καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και είδη λαϊκής τέχνης, υπάρχει το αποστακτήριο της ποτοποιίας Βαλληνδρά κλπ., αλλά και καφετέριες ή εστιατόρια για την εξυπηρέτηση και την αναψυχή του επισκέπτη. Και υπάρχουν και πρόθυμοι εθελοντές που Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγαίας σε κάποιους βυζαντινούς ναούς, που ξεναγούν δωρεάν τους επισκέπτες, ένα παράδειγμα προς μίμηση και για τα άλλα χωριά.

Δεν κάνουμε επιλεκτική διαφήμιση  σε κανένα χωριό. Δίνουμε μερικά παραδείγματα για να δείξουμε ότι κάθε χωριό έχει τα δικά του αξιοθέατα, τα δικά ενδιαφέροντα θέματα για τους επισκέπτες και τους κατοίκους, τις δικές τους πολιτιστικές ιδιαιτερότητες. Αυτά τα αξιοθέατα και τα ενδιαφέροντα του κάθε χωριού θέλουμε να καταγράψουμε.

Η Απείρανθος, το γνωστό γραφικό μεγαλοχώρι της Νάξου, με τη σπάνια αρχιτεκτονική της, έχει να παρουσιάσει τέσσερα μουσεία: αρχαιολογικό, γεωλογικό, φυσικής ιστορίας, λαογραφικό, μουσειακές συλλογές, πολλές καφετέριες με ωραία θέα για να ξεκουράζονται οι επισκέπτες. Και έξω από το χωριό τη σπουδαία εκκλησία της Αγίας Κυριακής (που πρόσφατα άνοιξε στο κοινό) με την ανεικονική αγιογράφησή της, κάτι το πολύ σπάνιο.

Να πούμε για το Σαγκρί, π.χ., τον Κινίδαρο, το Φιλώτι κλπ.; Ο κατάλογος θα ήταν μακρύς. Κάθε χωριό έχει τις παραδόσεις του και τα αξιοθέατά του. Τα αδικούμε που δεν τα αναφέρουμε.

Τι να πούμε για τα έθιμα και τις τοπικές παραδόσεις; Πλούσια η Νάξος σε αυτά. Η ανεπανάληπτη νησιώτικη μουσική που πλέον είναι απαραίτητο στοιχείο διασκέδασης για όλη την Ελλάδα μαζί με τους όμορφους νησιώτικους χορούς. Κι επειδή εδώ (στην εκδήλωση) παρευρίσκονται και εκπρόσωποι και άλλων νησιών ή άλλων περιοχών της Ελλάδος, αναφέρουμε ότι κάθε νησί, κάθε τόπος γενικά, έχει τα δικά του μνημεία, τα δικά του έθιμα, τις δικές του παραδόσεις, τις δικές του πολιτιστικές ιδιαιτερότητες.

 

Η εταιρεία «Νικάνδρη»

Δημιουργήσαμε την εταιρεία μας επιλέγοντας την ονομασία που έχει δοθεί σε ένα άγαλμα της αρχαϊκής εποχής (περί το 650 π.Χ.), το πρώτο που βρίσκεται στην πτέρυγα των αγαλμάτων του κορυφαίου ελληνικού Μουσείου, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών. Το όνομα είναι «Νικάνδρη»* (υποσημ. 1). Για την επιλογή του ονόματος σημειώνουμε και το ότι πέραν από τη μεγάλη σπουδαιότητα της ιστορίας, συνυπάρχει και κάτι άλλο. Το ναξιακό μάρμαρο. Ως γνωστό η σημασία του ναξιακού και κυκλαδικού μαρμάρου συνδέεται άρρηκτα με τις πιο σπουδαίες πτυχές της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Με ναξιακό και κυκλαδικό μάρμαρο έχουν δημιουργηθεί τα μικρά αριστουργήματα του αρχαιότερου ευρωπαϊκού πολιτισμού, του Κυκλαδικού πολιτισμού. Στην αρχιτεκτονική η επίδραση της ναξιακής τεχνοτροπίας επηρέασε ως ένα βαθμό την κατασκευή του Παρθενώνα. Ο ναός της Δήμητρας στο Σαγκρί  είναι προπομπός του Παρθενώνα από ορισμένες πλευρές. Τα αρχαία λατομεία της Νάξου ήταν πολύ σπουδαία στην αρχαϊκή εποχή. Πολλά αγάλματα όπως η σειρά («άνδηρον») των λεόντων στη Δήλο, η Σφίγγα των Ναξίων στους Δελφούς, πολλοί κούροι και κόρες είναι κατασκευασμένα στη Νάξο, όπως και το γνωστό έμβλημα της Νάξου η «Πορτάρα» (ημιτελής Ναός του Απόλλωνα) αλλά και δείγματα της αρχαίας ναξιακής πλαστικής τέχνης: ο Κούρος των Μελάνων, ο Κούρος της Ποταμιάς, το άγαλμα του Διονύσου στο  χωριό του Απόλλωνα, βρίσκονται έξω στη ναξιακή γη και μπορεί να τα επισκεφτεί κάθε ενδιαφερόμενος και να τα θαυμάσει.

Ένα τέτοιο ναξιακό άγαλμα αρχαϊκής τέχνης είναι και η «Νικάνδρη», για την ακρίβεια το άγαλμα που αφιέρωσε η Ναξία κόρη Νικάνδρη στη θεά ‘Αρτεμη, την οποία και αποδίδει καλλιτεχνικά το άγαλμα.

Θέλαμε λοιπόν η εταιρεία μας, ως πολιτιστική να είναι συνδεδεμένη με τις παραδόσεις μας, με το παρελθόν, με την ιστορία μας, αλλά ταυτόχρονα και με ένα θαυμάσιο «προϊόν», ας το ονομάσουμε έτσι, που ακόμη και σήμερα εξορύσσεται και αποτελεί μια από πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού.

Η πολιτιστική εταιρεία μας η «Νικάνδρη» επιθυμεί να έχει τη δική της συμβολή με άλλους φορείς και υπηρεσίες στην ανάδειξη των μνημείων.  Εμείς στο θέμα της ανάδειξης των μνημείων, τουλάχιστον προς το παρόν, θα επικεντρωθούμε στο να κάνουμε ευρύτερα γνωστά ποια μνημεία: αρχαιολογικά, ιστορικά, πολιτιστικά κλπ. καθώς και ποια σημεία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους υπάρχουν στο νησί και τα οποία είναι επισκέψιμα ή άλλα που μπορεί και πρέπει να γίνουν επισκέψιμα. Δεν εννοούμε (στη φάση τουλάχιστον αυτή της πρώτης λειτουργίας μας) να ασχοληθούμε με τη συντήρηση ή διάσωση των μνημείων αυτών. Βεβαίως θα προσθέσουμε κι εμείς τη φωνή μας, θα δώσουμε την υποστήριξή μας και γι’ αυτό, αλλά κάτι τέτοιο (η συντήρηση και διάσωση) είναι κυρίως έργο άλλων υπηρεσιών, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή τοπικών Συλλόγων.

Εμείς ενδιαφερόμαστε να καταγράψουμε ή να συμβάλλουμε σε μια ολοκληρωμένη καταγραφή των μνημείων, αλλά και των μουσείων της Νάξου και κατά χωριά και να δημιουργήσουμε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τις σχετικές πληροφορίες και ανοιχτής στο κοινό. Η Νάξος (όπως και άλλοι τόποι) έχει αρκετά μουσεία, μουσειακούς και εκθεσιακούς χώρους.

Επίσης ενδιαφερόμαστε να προβάλλουμε τα μονοπάτια μέσα στην ανεπανάληπτη ναξιακή ενδοχώρα από τα οποία μερικά έχουν σημανθεί από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και έχουν μπει και σε διεθνείς πεζοπορικούς οδηγούς, ενώ αυτά ή και άλλα είναι που επιλέγει ο Πεζοπορικός Όμιλος Νάξου στις διαδρομές του κατά τους χειμερινούς μήνες. Αξίζει επίσης να γίνει προβολή της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, καταγραφή και προβολή των υγροβιότοπων και γενικότερα της καταγραφής και παρουσίασης της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής και άλλα.

Επίσης θα θέλαμε να καταγράψουμε και τους χώρους όπου ασκούνται παραδοσιακά επαγγέλματα, τα οποία κατορθώνουν να επιζούν και να αντιστέκονται στην εξαφάνιση.

Στόχος μας είναι επίσης να οργανώσουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια υψηλού επιπέδου για την ιστορία και την παράδοση του νησιού.

Θέλουμε να τα προβάλλουμε τα μνηεμεία κλπ. και με φωτογραφίες, βίντεο, CD και DVD, σχεδιαγράμματα κλπ.

Θα προβάλουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και καλλιτέχνες και λοιπούς δημιουργούς αξιόλογων και πρωτότυπων έργων.

Επίσης θέλουμε να διοργανώσουμε εκδρομές και ξεναγήσεις για επίσκεψη αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, ναών, βοτανικών κήπων, κτημάτων κλπ.  και στη Νάξο, αλλά και στην Αττική και πιθανώς και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στην Αθήνα μπορούμε να κάνουμε κάποιες επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους (Ακρόπολη, Αρχαία Αγορά κλπ.) σε μουσεία (Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, Κυκλαδικής Τέχνης κ.ά), επισκέψεις σε βυζαντινά εκκλησάκια και άλλες εκκλησίες της παλιάς Αθήνας π.χ. στην Πλάκα, στου Ψυρρή κλπ.

Επιθυμούμε να κάνουμε στο προσεχές διάστημα μια εκδρομή στην Επίδαυρο, να δούμε βέβαια τα αξιόλογα μνημεία εκεί αλλά και να ενημερωθούμε για το πώς η ανάδειξη των μνημείων επηρέασε την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Εδώ θέλουμε να επισημάνουμε τη συμβολή της σπουδαίας εταιρείας «Διάζωμα» που μαζί με την ανάδειξη ή και αναστήλωση αρχαίων θεάτρων, συμβάλλει και στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών όπου υπάρχουν τα θέατρα.

Σας ενημερώνουμε ότι ήδη έχουμε πραγματοποιήσει μια σειρά ξεναγήσεων και ενημερωτικών περιπάτων στο νησί: Επίσκεψη στον Γύρουλα (με ξεναγό τον Καθηγητή κ. Λαμπρινουδάκη), επίσκεψη στους βυζαντινούς ναούς Παναγία Πρωτόθρονη και Άγιο Γεώργιο Διασορείτη στο Χαλκί (με ξεναγούς εθελοντές του τοπικού Πολιστικού Συλλόγου Τραγαίας και στην Παναγία τη Δροσιανή (με ξεναγό μια κυρία υπεύθυνη του ναού), στο Κάστρο της Χώρας Νάξου και σε εκκλησίες της παλιάς Χώρας. Επιθυμούμε να συνεχίσουμε βέβαια τις ξεναγήσεις αυτές. Θα ξεκινήσουμε επίσης μια σειρά επισκέψεων και στην Αθήνα σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, λοιπά αξιοθέατα της Αττικής και εκδρομές και εκτός Αττικής. Όλα αυτά βέβαια μπορούν να πραγματοποιηθούν με προϋπόθεση τη δική σας συμπαράσταση και συμμετοχή.

Σύνδεση ιστορίας και παράδοσης με την οικονομική πρόοδο.

Ενδιαφερόμαστε να συνδέσουμε την ιστορία και την παράδοση με την οικονομική πρόοδο των περιοχών, θέλουμε να υποδείξουμε και επαγγέλματα σχετικά με την επίσκεψη των μνημείων και να κάνουμε και ημερίδα για το τι επαγγέλματα μπορούν να δημιουργηθούν σχετικά με την αξιοποίηση ή επίσκεψη μνημείων ή με την αναβίωση παραδοσιακών επαγγελμάτων κλπ., ποιες δυνατότητες υπάρχουν ή μπορούν να υπάρξουν για ξεναγούς π.χ., για οδηγούς σε περιπατητικά μονοπάτια κλπ. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για απασχόληση με αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, ώστε να δίνουμε ευκαιρίες  στους νέους να μένουν και να εργάζονται στο νησί ή και να έρχονται και άλλοι νέοι για εργασία στο νησί.

Γι’ αυτό δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην προβολή εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως είναι π.χ. ο πολιτιστικός, ο ιατρικός, ο συνεδριακός, ο  προσκυνηματικός, ο αθλητικός κλπ.

Πέραν όμως από την παρουσίαση των μνημείων και αξιοθέατων του νησιού που αξίζουν γνωριμία και επίσκεψη, σημασία έχει να παρουσιάσουμε και το ποιες υπηρεσίες υπάρχουν στη Νάξο, ποιες δυνατότητες και ευκαιρίες υπάρχουν ώστε η Νάξος να μειώσει τη μετανάστευση κατοίκων της προς την Αθήνα κλπ. αλλά και να προσελκύσει και ανθρώπους από άλλα μέρη για μόνιμη κατοικία στο νησί. Επιθυμούμε η αξιοποίηση της παράδοσης και του πολιτισμού να συνδυαστεί με ένα δημιουργικό παρόν. Η ιστορία και η παράδοση προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα και οι διάφοροι τόποι της Ελλάδος (και των νησιών ανάμεσά τους), πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα. Μια επιπλέον διαχρονική αξία των μνημείων.

Ενδιαφερόμαστε να καταγράψουμε επίσης στοιχεία που συνιστούν μια ποιότητα ζωής, δηλ. σε θέματα παιδείας, αθλητισμού, υγείας, πολιτισμού τι δυνατότητες δίνει το νησί σε ντόπιους και επισκέπτες ως προς αυτά, ώστε να προτιμηθεί η Νάξος και ως μόνιμη κατοικία. Πολλές πτυχές αυτής της ποιότητας ζωής αγνοούνται -ως ένα βαθμό- ακόμη και από τους ίδιους τους κατοίκους* (υποσημείωση 2).

Η εταιρεία μας διαφέρει τυπικά από τους λοιπούς ναξιακούς πολιτιστικούς Συλλόγους που έχουν την έδρα τους στη Νάξο ή στην Αθήνα. Είναι μια ολιγομελής εταιρεία μη κερδοσκοπική και κοινωνικού οφέλους, τύπου ΚοινΣΕπ, αλλά μέχρι την αλλαγή και διεύρυνση του Καταστατικού της μπορεί και θέλει να δημιουργήσει ένα κατάλογο φίλων και συμπαραστατών στις προσπάθειές της. Η συμπαράστασή σας θα μας βοηθήσει στις προσπάθειές μας.

 

Η σημερινή εκδήλωση

Ο τίτλος της σημερινής εκδήλωσης «Η ανάδειξη των μνημείων της Νάξου μοχλός για την πολιτιστική και οικονομική πρόοδο του νησιού» είναι ευρύτερος από τα θέματα που θα παρουσιάσουμε σήμερα και θα περίμενε κάποιος να αναπτυχθούν περισσότερες πτυχές του θέματος. Θα μπορούσαμε να έχουμε στατιστικά στοιχεία κλπ. Ελπίζουμε σε μια άλλη ευκαιρία να το κάνουμε αυτό.

 

Κάνουμε μια αρχή αλλά και σκοπεύουμε να οργανώσουμε μια ημερίδα που θα εξετάσει αναλυτικότερα το θέμα της συμβολής της ανάδειξης των μνημείων, της ιστορίας και του πολιτισμού της παράδοσης και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του νησιού στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξή του. Κάνουμε μια αρχή στην προσπάθειά μας και ελπίζουμε με τη συμπαράστασή σας να κάνουμε κι άλλες εκδηλώσεις και να συμβάλουμε, όσον εξαρτάται από εμάς, στην πρόοδο του νησιού.

 

Έχουμε την πρόθεση να οργανώσουμε μια μεγαλύτερη εκδήλωση τον προσεχή Οκτώβριο στη Στοά του Βιβλίου σχετικά με τη σπουδαιότητα των μνημείων του νησιού.

 

Ο κ. Τουμπακάρης επέλεξε για σήμερα να παρουσιάσει ένα σπουδαίο θέμα: τους νερόμυλους του νησιού. Ο νερόμυλος είναι ένα ενδιαφέρον μνημείο της νεώτερης ιστορίας του νησιού που συνδέεται και με μια ενδιαφέρουσα ασχολία στη Νάξο, που τώρα πια δεν υπάρχει.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Τουμπακάρη Ευχαριστούμε επίσης τους ιερείς του Ι. Ναού του Αγίου Σώστη για τη διάθεση της ωραίας αυτής αίθουσας και τους ανθρώπους που μας βοηθούν στη σημερινή εκδήλωση.  

Και βέβαια ευχαριστούμε και όλους σας, που κάνατε τον κόπο να παρευρεθείτε σήμερα στην εκδήλωσή μας. Η δική σας συμπαράστασή σας μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας στην κατεύθυνση της προόδου της Νάξου. Ευχαριστούμε.

 

 

Υποσημειώσεις

1.    Στην αριστερά πλευρά του (δαιδαλικής αρχαϊκής τεχνοτροπίας) αγάλματος της Νικάνδρης υπάρχει επιγραφή που μας πληροφορεί για την ταυτότητα της απεικονιζομένης (εικαστικά) θεάς (Άρτεμης) και της αφιερώτριας Ναξίας κόρης Νικάνδρης για την οποία αναγράφονται και συμπληρωματικά οικογενειακά στοιχεία.

             *  Η επιγραφή μπορεί να μεταγραφεί στη μικρογράμματη γραφή ως:

«Νικάνδρη μ’ ανέθηκεν εκηβόλω ιοχεαίρη, κόρη Δεινοδίκηο του Ναξίου, έξοχος αλήων, Δεινομένεος δε κασιγνήτη, Φράξου δε άλοχος»

 *   Και μπορεί να μεταφραστεί ως:

«Η Νικάνδρη με αφιέρωσε σ’ αυτήν που ρίχνει τα βέλη της από μακριά (στην Άρτεμη), η κόρη του Δεινοδίκαιου από τη Νάξο, η πιο έξοχη ανάμεσα στις άλλες, αδελφή του Δεινομένους και τώρα γυναίκα του Φράξου».

 

(Ενδιαφέρον το δημοσίευμα του Ν. Ζερβονικολάκη με τίτλο «Η Νικάνδρη από τη Νάξο» στο Διαδίκτυο στο:  http://zervonikolakis.lastros.net/nikandri.html).

 

2.    Η ενημέρωση του επισκέπτη σχετικά με τις προσφερόμενες υπηρεσίες και την

εξυπηρέτησή του στο νησί  είναι ένας από τους βασικούς μας στόχους. Θέλουμε να κατατάξουμε και να κωδικοποιήσουμε τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Δίνουμε μερικά παραδείγματα μιας τέτοιας κατάταξης.

       * Στο θέμα της υγείας: υπάρχει το νοσοκομείο, αλλά και τρία σπουδαία ιατρικά κέντρα με πολύ σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα, πλήθος γιατρών διαφόρων και ποικίλων ειδικοτήτων. Στην παιδεία νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια λύκεια, δημόσιο ΙΕΚ (Ινστιτούτο Επαγγελματικής κατάρτισης, ειδικό σχολείο  για μαθητές με κινητικά προβλήματα κλπ., φροντιστήρια για ξένες γλώσσες κλπ. Και το καλοκαίρι τον τελευταίο καιρό και θερινά πανεπιστημιακά μαθήματα.

       * Αθλητισμός: Η Νάξος διαθέτει αθλητικά κέντρα (γήπεδα ποδοσφαίρου, κλειστό γυμναστήριο για μπάσκετ και βόλλεϋ, άλλα ιδιωτικά γυμναστήρια, ένα αξιόλογο γήπεδο τέννις, αθλητικούς συλλόγους. Διεξάγονται ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα, πρωταθλήματα μπάσκετ, βόλλεϋ, τρίαθλον,  ποδηλατικοί αγώνες, άλλες σπουδαίες διοργανώσεις, σε μερικές με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων αθλητών. Γίνονται πεζοπορίες κατά τους χειμερινούς μήνες κλπ.

       * Υπάρχουν επίσης τράπεζες, σούπερ μάρκετ κλπ.

Βεβαίως όλη αυτή η οικονομική ζωή στηρίζεται κυρίως στη γεωργία, στον τουρισμό, στον πολιτισμό. Αξιοποιώντας αυτούς τους τομείς ενισχύουμε και την οικονομία του νησιού.

 

Γιάννης Λογαράς

Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής

της «ΝΙΚΑΝΔΡΗΣ»

 

******************************************************************************************************************************************
ΠΡΟΣΟΧΗ- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
 
Θέμα: Η συμβολή του πολιτισμού στην οικονομική πρόοδο της Νάξου

Προγραμματίζουμε μια συνάντηση για να συζητήσουμε το πόσο συμβάλλει ο πολιτιστικός και εναλλακτικός τουρισμός στην οικονομική ανάπτυξη της Νάξου (ίσως και γενικότερα, των νησιών και της χώρας) και σχηματισμό μιας επιτροπής που θα προετοιμάσει μια ημερίδα με το αντικείμενο αυτό. Καλούμε τους Ναξιώτες και Κυκλαδίτες και κάθε ενδιαφερόμενο να δηλώσει συμμετοχή στην προσπάθεια. Ιδιαιτέρως καλούμε τους πολιτιστικούς Συλλόγους της Νάξου και των Κυκλάδων να συμπαρασταθούν στην προσπάθεια.





















Υποσελίδες (1): Επιτροπές "Νικάνδρης"
Comments