Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου


Στην Απείρανθο ένα ορεινό γραφικό χωριό με σπουδαία νησιώτικη αρχιτεκτονική, μπορεί κανείς να θαυμάσει τα πέντε βασικά αξιόλογα μουσεία της: το Αρχαιολογικό, το Γεωλογικό, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Λαογραφικό και το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών. Επίσης στο Πολιτιστικό Κέντρο Απειράνθου εκτίθενται έργα ζωγραφικής ή γλυπτικής σε περιοδικά εναλλασσόμενες εκθέσεις. Επίσης στην Απείρανθο υπάρχουν καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης όμορφα διακοσμημένα, σαν μικρές μουσειακές συλλογές. Σε άλλο σημείο του χωριού ο Σύλλογος Γυναικών Απειράνθου εκθέτει χειροποίητα έργα υφαντικής και πλεκτικής. Επίσης στην Απείρανθο πολλές καφετέριες και εστιατόρια εξυπηρετούν τους κατοίκους και επισκέπτες του χωριού.

* Ανάμεσα στα αξιόλογα Μουσεία της Απειράνθου ιδιαίτερη θέση κατέχει και το Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου. Ιδρύθηκε στα 1964 αλλά λειτουργεί συστηματικότερα από το 1987 χάρις και στις προσπάθειες του επιφανούς πολιτικού Μανώλη Γλέζου, ο οποίος δώρισε στο Μουσείο την αξιόλογη γεωλογική συλλογή του. Σημαντική θέση ανάμεσα στα εκτιθέμενα από πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών, κατέχει ο "Νάξιος λίθος", γνωστότερος ως σμύριδα ή σμυρίγλι, που χαρακτηρίζεται και ως το σκούρο μάρμαρο της Νάξου.

Μεταξύ των εκθεμάτων του Μουσείου κομμάτια από μάρμαρα της Νάξου και της Πάρου, λεπίδες οψιδιανού από τη Μήλο, θηραϊκή γη από τη Σαντορίνη, πετρώματα από την Κύπρο, ηφαιστειογενή πετρώματα από την Ιταλία (Αίτνα-Βεζούβιο), πετρώματα από τη Βραζιλία, μετεωρίτες κ.ά. Εντυπωσιάζουν τα εκτιθέμενα οστά νάνου ελέφαντα, που έζησε στη Νάξο πριν από 70.000 χρόνια.

Comments