Πύργος ΧειμάρρουΈνα αξιόλογο μνημείο της ναξιακής ιστορίας είναι ο «Πύργος του Χειμάρρου». Πρόκειται για μαρμάρινο κυκλικό κτίσμα διαμέτρου 9 μέτρων στη βάση και αρχικού ύψους περίπου 15 μέτρων, που χρονολογείται στον 4ο π.Χ. αιώνα. Από τους 5 ορόφους του σώζονται οι τέσσερις σε πολύ καλή κατάσταση, ώστε να αποτελεί ένα από τα ελάχιστα καλά διατηρημένα μνημεία του είδους του. Ο πύργος βρισκόταν μέσα σε περίβολο στον οποίο σώζονται περιμετρικά μεταγενέστερες αγροτικές εγκαταστάσεις που αντικακτέστησαν πιθανότατα ανάλογες προγενέστερές τους. Το συγκρότημα αποτελούσε τη βάση ενός πλούσιου αγροκτηματία, μέσα στο οποίο ο πύργος είχε πολλαπλές λειτουργίες και αποτελούσε το πιο οχυρό του τμήμα. Τέτοια αγροκτήματα είναι γνωστά από την εποχή αυτή σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

(Για τη συγκεκριμένη χρήση του παλαιότερα εθεωρείτο ότι ήταν είτε "φρυκτώριο" (αρχική μορφή τηλεπικοινωνίας για μετάδοση με φωτιά ή καπνό μηνυμάτων στρατηγικής πιθανώς σημασίας) ως στρατιωτική βάση και καταφύγιο των κατοίκων σε ώρα κινδύνου. Φαίνεται όμως ότι η άποψη αυτή δεν ευσταθεί επιστημονικά).

Εντυπωσιάζει κυρίως η εξωτερική του πλευρά με τους μεγάλους μαρμάρινους όγκους που έχουν συντεθεί με ιδιαίτερη καλαισθησία. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για τη συντήρησή του. Βρίσκεται σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από το χωριό Φιλώτι στο δρόμο για την όμορφη παραλία του Καλαντού, ενώ απέχει συνολικά 32 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Νάξου. Η διαδρομή για την περιοχή συμβάλλει στο να γνωρίσει ο επισκέπτης ένα σημαντικό τμήμα της ναξιακής ενδοχώρας.Comments